Blogg

”En historisk milstolpe”

Skriven av Anders | Oct 13, 2025 8:23:58 AM

I mitten av september invigde DeLaval nybygget på Hamra Gård. En expansion på 12 000 kvadratmeter - den största i gårdens historia.

Den nya VMS-ladugården på Hamra Gård är en strategiskt viktig satsning för DeLaval. Det nya stallet är ljust, har sex liggbåsrader, tio koborstar, 15 kraftfoderstationer och foderbord längs båda långsidorna. Kotrafiken är styrd, med foder först. Totalt finns här plats för 350 mjölkande kor, och vid invigningen var man uppe i runt 170 kor. Foto: Isabella Odmark

 

– Det känns jättebra, jag är så stolt och glad att få vara med och investera i svenskt lantbruk. Det är en stor dag, och en historisk milstolpe, för Hamra Gård och för Delaval. Vi har investerat stort i forskning och utveckling som kan se till att vi leder mjölkindustrin framåt i många år framöver och att vi kan leverera mer kundnytta, säger DeLavals vd Paul Löfgren.

Den nya VMS-ladugården har plats för 350 mjölkande kor, uppdelat i två grupper med 150 kor och två VMS-robotar i varje samt en VIP-grupp på 50 kor med en VMS-robot. En betydlig ökning jämfört med den tidigare ladugården som rymde 60 mjölkande kor, och man har även byggt nytt för både kvigor och kalvar.

– För några år sedan landade vi i att vi behövde en större anläggning för att kunna göra mer tester och vi behövde fler kor. Vi alla vet att gårdarna blir större i dag. Så vi kände att vi också behövde investera i framtiden och modernisera, säger Jonas Hällman, europachef på DeLaval.

 

Senaste lösningar

Stort fokus har legat på automatisering, gällande såväl mjölkning som utfodring och rengöring. Man räknar med att kunna sköta den nya ladugården med samma personalstyrka som innan. Ladugården är utrustad med DeLavals senaste lösningar för djurvälfärd, hållbarhet och mjölkningsteknik. Ett exempel är DeLaval Plus Behaviour Analysis, som ger övervakning i realtid av varje ko.

– Användningen av ny teknik och data, och inte minst integrationen mellan dessa två, kommer vara en del av vår framtida framgång på Hamra. Vi tror detta är framtiden, säger Petter Sahlstrom, ansvarig för norra Europa på DeLaval.

 

Nöjd med layouten

Den 10 juni flyttades de 60 korna från den gamla ladugården upp till nybygget.

– Det gick bra, det var knappt några vi behövde mota, berättar Hamra Gårds vd Jonas Bjurevall.

Vid invigningen har cirka 170 kor flyttat in, och man räknar med att vara uppe i full beläggning nästa sommar. Jonas berättar att allt är i full gång och funkar bra, och att man nu skruvar på de sista detaljerna för att det ska fungera optimalt.

Är det något du är extra nöjd över?

– Jag tycker layouten är bra, hur vi gjort med betesdriften men även med gruppindelningar med robotarna och fållan. Men det mesta är bra, sen finns det små saker man kunde gjort annorlunda. Det hade kanske behövts någon mer grind här och där för människorna som ska röra sig runt, men korna rör sig optimalt.

 

Strategiskt viktig

På frågan om de haft någon speciell prioritering i bygget, svarar Paul:

– Djurvälfärd är A och O. Det finns inget projekt som startar här som inte har fokus på djurvälfärd. Det handlar om när vi utvecklar nya saker men också när vi bygger. Sen måste man alltid kompromissa, men jag tycker det ser bra ut där inne. Vi har haft fokus på ventilation och ljus och det är gott om utrymme att idissla.

 

Exakt vad bygget har kostat vill DeLaval inte avslöja. Enligt Paul är det en stor och strategiskt viktig investering för DeLaval.

– Hamra är en forsknings- och utvecklingsanstalt, men det är också ett marknadsföringsverktyg – Vi har tusentals besökare här varje år. Det är även en mötesplats och kulturbärare för oss, alla som jobbar här, även koncernchefer, får vara med och mjölka när man börjar, säger han och tillägger:

– Det är vårt ansvar att ligga i framkant i forskning och utveckling, så att våra kunder kan göra mer med mindre och på ett mer hållbart sätt. Med den nya ladugården ökar vår kapacitet och vi får fler kor att testa våra produkter på. Vi har också fått nya möjligheter att testa våra produkter, inte minst på mjukvarusidan med biosensorer och analysverktyg av olika slag.

 

”Växer så det knakar”

Marknaden för DeLavals produkter är god, enligt Paul.

– Den är kraftigt växande. På de flesta håll i världen är mjölkpriserna högre än på länge. Så det är bra, det driver vår marknad. Det finns även politiska mekanismer som hjälper jordbruket att investera, även om jag inte tycker det görs tillräckligt. Så det är goda förutsättningar i många länder, Kina är däremot ett stort undantag. Det är en marknad som gått ner kraftigt, De har kommit upp till sin självförsörjningsgrad på 70 procent på mjölk, så de investerar inte nu, berättar Paul och avslutar:

– Vi växer så det knakar, det går jättebra. Det är kul!

 

Fakta: Hamra Gård

Hamra Gård ägs av DeLaval och är både en kommersiell mjölkgård och en högteknologisk testanläggning för DeLavals senaste teknik.

Total area: Äger 3 062 hektar, arrenderar 576 hektar

Åkermark: 1 153 hektar

Antal kor: 300 kor och 490 ungdjur, vid full beläggning 550 kor och 500 ungdjur

Koraser: 50 procent SLB, 50 procent SRB

Mjölkavkastning: Innan utbyggnaden – 2 800 ton mjölk per år. Efter utbyggnaden uppskattar man en årlig avkastning på 6 000 ton, vid full beläggning.

Genomsnittlig avkastning per ko: 12 500 kg ECM per år

Antal anställda: 15 personer i ladugården